Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τζουμαγιά τζαμί -Джумайя Джамийя- Dzumaja mosque






Το τζαμί το 1879


Το Dzjumaya τζαμί είναι το κύριο ιερό μουσουλμανικό κτίσμα στο Plovdiv. Μέχρι την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς το 1371 εδώ ήταν ο καθεδρικός ναός της Sveta Petka. Επί σουλτάνου Μουράτ του Β' (1421-1451) το παλαιό κτίριο κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε το σημερινό τζαμί, το οποίο ονομάζεται Ulu Dzjumaya τζαμί.



Από τα παλαιότερα θρησκευτικά κτίρια των Οθωμανών στα Βαλκάνια το Dzjumaya τζαμί είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Βουλγαρία. Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο του οποίου η αίθουσα προσευχής έχει διαστάσεις 33 με 27 μέτρα και ο θόλος του είναι χτισμένος σε κυψελοειδή μορφή, επιδράσεις τόσο της βυζαντινής όσο και της παλιάς βουλγαρικής αρχιτεκτονικής.




Το κτίριο έχει αποκατασταθεί δυο φορές το 1785 και πάλι το 1818 μετά από ζημιές από σεισμό.Στη νοτιανατολική γωνία υπάρχει ένα ηλιακό ρολόι.





Το τζαμί κοσμείται με τοιχογραφίες του Nakshi Mustafa Zebeli και χρονολογούνται από τον 19ο αι.


Έχει εννιά θόλους που είναι καλυμμένοι από φύλλα μολύβδου. Στη βορειανατολική γωνία της πρόσοψης υψώνεται μιναρές λεπτός, διακοσμημένος με διαγώνιο τετράγωνο πλέγμα από κόκκινα τούβλα με φόντο λευκό.



Σχεδιάγραμμα που παρουσιάζει το τζαμί και δίπλα το μπεζεστένι




Το ηλιακό ρολόι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου