Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Ρούσε - Русе - Ruse


Η θέση του Ρούσε κατοικείται από το 3000 π.Χ. περίπου . 
Το 70μ.Χ. οι Ρωμαίοι έχτισαν φρούριο , στρατιωτικό και ναυτικό κέντρο πάνω στο Δούναβη με το όνομα Sexaginta (η πόλη με τα εξήντα πλοία).
Το 1380 έγινε νέο φρούριο δίπλα στα ερείπια της Sexaginta με το όνομα Ρούσι , που κατέστρεψαν οι Οθωμανοί Τούρκοι το 1595 μετά από μια εξέγερση . Λίγα χρόνια αργότερα έχτισαν νέο φρούριο , μικρότερο , και γι` αυτό το ονόμασαν Ρούστσιουκ (μικρό Ρους ) . Το Ρούστσιουκ ( στα ελληνικά Ρουχτσούκιο) έγινε ξανά μεγάλο φρούριο με σημαντικότατη θέση στην περιοχή του Δούναβη .




Μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας το Ρούσε έγινε ένα από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά και οικονομικά κέντρα της Βουλγαρίας .
Στα τέλη του 19ου αιώνα το Ρούσε ήταν μια κοσμοπολίτικη πολυεθνική πόλη . Σύμφωνα με την πρώτη απογραφή του 1883 είχε 25.156 κατοίκους . Ανάμεσα σ` αυτούς ζούσαν 291 Έλληνες . Είκοσι χρόνια μετά , το 1903 , στο Ρούσε ζούσαν 780 Έλληνες , σύμφωνα με την απογραφή εκείνης της χρονιάς . 




Σήμερα είναι η πέμπτη σε μέγεθος βουλγαρική πόλη (150.000 κάτοικοι). Η ελληνική παρουσία στην πόλη συνεχίζεται και μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται : όλο και περισσότερες εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο Ρούσε για οικονομικούς-φορολογικούς λόγους .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου