Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Αρχαία Σευθόπολις

Η Σευθόπολις ιδρύθηκε το 320 π.X. από τον Σεύθη Γ', βασιλιά των Θρακών, και ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου των Οδρυσών. Στην ουσία ήταν ο τόπος όπου διέμεναν ο βασιλιάς και η αυλή του, μια πόλη-παλάτι, και λειτουργούσε σαν άσυλο των Καβείρων.



Προτομή του βασιλιά Σεύθη Γ΄

Η πόλη ήταν οχυρωμένη με τείχη, ενισχυμένα με τετράγωνους πύργους και προμαχώνες. Το τείχος του φρουρίου είναι με τη μορφή πολλαπλών χρήσεων πενταγώνου, η οποία ακολουθεί πιστά το περίγραμμα της χερσονήσου, το συνολικό μήκος του είναι 890 m Το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης το καταλάμβαναν κτίρια διοίκησης και η πλειοψηφία των ανθρώπων ζούσε έξω από την πόλη.



Αναπαράσταση της πόλης.








Φωτογραφίες από τις ανασκαφές που έγιναν τα χρόνια 1948-1953


Τα ερείπια της πόλης ανακαλύφθηκαν μετά από ανασκαφές το 1948, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του ταμιευτήρα "Γκεόργκι Ντιμιτρόφ". Παρόλα αυτά αποφασίστηκε να πλημμυρίσουν το φράγμα και έξι χρόνια μετά η πόλη βρέθηκε στον πυθμένα της τεχνητής λίμνης. Σήμερα βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από τα νερά της λίμνης "Koprinka.




Στον πυθμένα της λίμνης αυτής βρίσκεται σήμερα η αρχαία Σευθόπολις.




Σχεδιάγραμμα που δείχνει τη θέση της αρχαίας Σευθόπολης.



Το 2005 ο αρχιτέκτονας Ζέκο Τίλεφ πρότεινε την αποκάλυψη και την ανακατασκευή της Σευθοπόλεως, κατασκευάζοντας ένα φράγμα γύρω από αυτήν, επιτρέποντας να ενταχθεί στα προστατευόμενα μνημεία της Unesco και κάνοντάς την έτσι τουριστικό προορισμό. Το κυκλικό φράγμα, διαμέτρου περίπου 420 μέτρων, θα επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν την καλύτερα διατηρημένη αρχαία θρακική πόλη από ύψος 20 μέτρων. Το φράγμα από την εσωτερική μεριά θα έχει κρεμαστούς κήπους, γυάλινα ασανσέρ, μια μαρίνα, εστιατόρια, καφέ, εμπορικά καταστήματα ατελιέ κ.ά. ενώ το βράδυ θα φωτίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου