Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Παναγιώτης Αλεξίου Χατζή Αργύρης

Ο Παναγιώτης Αλεξίου Χατζή Αργύρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φιλιππούπολη , με καταγωγή από την Αδριανούπολη . Ήταν ιδρυτής της πρώτης ελληνικής κοινότητας στην Καλκούτα των Ινδιών.

Ηλίας Τανταλίδης
" Ινδική αλληλογραφία "  
Κωνσταντινούπολη 1852


Τα αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης «κρύβουν» ένα σημαντικό φάκελο που περιέχει πολύτιμα στοιχεία για την ελληνική κοινότητα της Καλκούτας. Μέρος αυτού του φακέλου έχουμε μεταγράψει στο Παράρτημα του παρόντος κειμένου. Από τους πρώτους εποίκους αναφέρεται ο Παναγιώτης Αλεξίου Χατζή Αργύρης από τη Φιλιππούπολη, που εγκαταστάθηκε στη Βεγγάλη το 1750 και χρησιμοποίησε τη γλωσσομάθειά του και την οθωμανική του προέλευση στην υπηρεσία των Βρετανών.
 Τη δεκαετία του 1750, στη διάρκεια του Επταετούς πολέμου, εργάστηκε, εκτός των άλλων, και ως διερμηνέας του Λοχαγού Cudbert Thronhill, μετέπειτα Διοικητού του Fort William στην Καλκούτα. Ο Παναγιώτης Αλεξίου Χατζή Αργύρης αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή της ελληνικής κοινότητας και η σχέση του με τους Βρετανούς της Ινδικής χερσονήσου, οι οποίοι στη συνέχεια αποδείχθηκαν οι κυρίαρχοι της περιοχής, συνετέλεσε στην άνθησή της, με κορύφωση την περίοδο Warren Hastings, του πρώτου Άγγλου Κυβερνήτη των Ινδιών (1771-1785).
Ο Παναγιώτης Αργύρης το 1771 εστάλη από τον Hastings στην Αραβική χερσόνησο (τη Μόκα και την Τζέντα) καθώς και στην Αίγυπτο με διπλωματική αποστολή, προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια, ώστε οι Άγγλοι έμποροι να έχουν το δικαίωμα εμπορίου εκεί, αποστολή που εστέφθη με επιτυχία.

Τζελίνα Χαρλαύτη
" ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΝ 18ο ΑΙΩΝΑ.
ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου